Które pokarmy są najbardziej bogate w żelazo?

0
30
pokarmy bogate w żelazo

Żelazo jest jednym z mikroelementów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywając odpowiednią dietę każdego dnia, przyczyniamy się do wzbogacania swojego organizmu we wszystkie potrzebne pierwiastki oraz witaminy.

Jakie są objawy niedoboru i nadmiaru żelaza?

Nasz organizm bardzo często wysyła nam sygnały, które świadczą o tym, że zaczyna w nim brakować jakiegoś pierwiastka. Dokładnie tak się dzieje, kiedy zaczyna się problem z niedoborem żelaza, wtedy to możemy zaobserwować takie objawy jak:
– wypadanie włosów,
– bladą cerę,
– zmęczenie,
– zaburzenia pamięci.

Godnym uwagi jest fakt, że nieleczony niedobór żelaza może prowadzić do anemii, która jest groźna dla życia.
Z kolei nadmiar żelaza jest spowodowany jego gromadzeniem w organizmie i taki stan jest chorobą o nazwie hemachromatoza. Choroba ta przebiega wraz z nawracającym stanem podgorączkowym czy przewlekłym zmęczeniem. Oprócz tego nadmiar żelaza prowadzi również do marskości wątroby.

W jaki sposób dostarczyć żelazo z pożywieniem?

Dorosła kobieta powinna spożywać ok.20 mg żelaza dziennie natomiast mężczyzna o 10 mg mniej, jednak takie wartości są wykazane w książkach, a prawidłowa dzienna dawka powinna zostać dostosowana do konkretnej osoby.
Żelazo dzieli się na dwa rodzaje:
– hemowe, czyli pochodzenia zwierzęcego,
– niehemowe, czyli pochodzenia roślinnego.
Do najbardziej przyswajalnego rodzaju żelaza zaliczamy to, które pochodzi od zwierząt, dlatego na niedobory tego pierwiastka są narażone osoby, które nie spożywają mięsa.

Jakie produkty są najbardziej bogate w żelazo?

Dorosłe kobiety potrzebują dostarczać ok.20 mg żelaza dziennie natomiast mężczyźni o 10 mg mniej. Te wartości są jednak ustalone odgórnie, a dzienne normy spożycia tego pierwiastka powinny być ściśle ustanowione dla danej osoby.
Pokarmy bogate w żelazo – lista
1. Mięso i jego przetwory – baranina, cielęcina, gęś, królik, kaczka, wołowina, pasztet, pasztetowa, salceson, kaszanka
2. Mięsne podroby – wątroba
3. Ryby – makrela (również wędzona), sardynka, śledź, łosoś, dorsz, tuńczyk (również w oleju)
4. Produkty zbożowe – kasza jaglana, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy, otręby pszenne, płatki żytnie, płatki owsiane, chleb żytni razowy, chleb żytni pełnoziarnisty, bułki grahamki
5. Jaja – jajko sadzone, jajecznica, jajko na twardo i na miękko
6. Warzywa i owoce – bób, kalarepa, porzeczki czerwone i czarne, brokuły, szpinak, szczaw, maliny, awokado, poziomki, fasola szparagowa, czosnek
7. Nasiona i orzechy – dynia, słonecznik, wiórki kokosowe, orzechy laskowe i pistacjowe, sezam, orzechy włoskie
8. Owoce suszone i nasiona strączkowe – groch, fasola, soja, śliwki, morele, rodzynki, daktyle, jabłka.

Produktów bogatych w żelazo jest bardzo wiele, a od nas tylko zależy, które z nich wprowadzimy do diety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here