Dieta lekkostrawna co jeść a czego unikać?

Dieta lekkostrawna może być częścią terapii różnych chorób, jak również i okresowym sposobem żywienia pacjentów po przebytych operacjach, poważniejszych zabiegach i np. cięższych chorobach układu pokarmowego. Jej celem jest zaspokajanie wszystkich najważniejszych potrzeb organizmu przy jednoczesnym nieobciążaniu przewodu trawiennego i łagodzeniu różnych związanych z nim dolegliwości. Poniżej pokazano, dieta lekkostrawna co jeść a czego unikać, by z dnia na dzień czuć się coraz lepiej.

Produkty zalecane na diecie lekkostrawnej

Bazę każdego stylu żywienia stanowią węglowodany. W diecie odchudzającej czerpie się je z produktów pełnoziarnistych, ale choć są one zdrowe, na diecie lekkostrawnej stają się wręcz trucizną, bo zawierają za dużo błonnika pokarmowego, który jednak obciąża jelita. Co zatem wybierać? Dozwolone jest białe pieczywo (pszenne bułki i chleb), kasza manna, kasza jaglana i jasne pszenne makarony (najlepiej te drobne) oraz ryżowe i jaglane płatki. Warzywa i owoce też stanowią pewne źródło węglowodanów, a przy okazji są dostawcą witamin i minerałów, dlatego takich produktów na diecie lekkostrawnej również nie może zabraknąć. Pacjenci śmiało mogą sięgać po marchewki, dynię, ziemniaki, obrane pomidory, banany, maliny, truskawki i borówki.

Zobacz także: Zdrowe odchudzanie – jak skutecznie zrzucać zbędne kilogramy

Dieta lekkostrawna co jeść

Dieta lekkostrawna co jeść poza węglowodanami?

Na talerzu zawsze musi pojawić się jakieś białko, którego dobrym źródłem w tym przypadku będą różne przetwory mleczne (o ile pacjent dobrze toleruje laktozę), ale też i chude mięso, takie jak drób, cielęcina bądź królik czy chudsze kawałki wieprzowiny albo wybrane ryby. A co z tłuszczami? Tych w diecie lekkostrawnej będzie najmniej, ale mimo wszystko też należy je spożywać, czerpiąc je z olejów roślinnych lub ewentualnie niewielkiej ilości orzechów, jeżeli tylko pacjent dobrze je trawi i nie ma po nich problemów gastrycznych.

Produkty zakazane na diecie lekkostrawnej

Osoba, która otrzymała zalecenie przejścia na jadłospis lekkostrawny, powinna też zapoznać się z listą produktów zakazanych w tym sposobie żywienia. Dowiedzieliśmy się przed chwilą, dieta lekkostrawna co jeść. A czego kategorycznie trzeba unikać? Na tej diecie zakazane są na pewno produkty mocno przetworzone, pełnoziarniste ciemne pieczywo, ciemne makarony i ryż, tłuste mięsa, górskie płatki owsiane oraz wszelkiego rodzaju słodycze. Mimo iż owoce oraz warzywa są zdrowymi pokarmami, na nie też trzeba uważać. Zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego, który może okazać się zbyt obciążający dla uwrażliwionego przewodu pokarmowego.

Przeczytaj więcej na ekoekspozycja.pl

Redakcja diety-fitness.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.