Witaminy dla wegan – co trzeba suplementować?

Dieta wegańska to sposób odżywiania się bez korzystania z produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie eliminują ze swojej diety przede wszystkim mięso, a także nabiał, ryby, owoce morza i miód. Podstawą codziennej diety wegan są owoce, warzywa, strączki, orzechy i pestki.
Rezygnacja z wielu produktów dotychczas obecnych w codziennej diecie wiąże się z licznymi niedoborami składników odżywczych, które występują przede wszystkim w produktach zwierzęcych. Dlatego niezbędnym uzupełnieniem sposobu odżywiania opartego głównie na produktach roślinnych jest suplementacja witamin: D3 i B12, a także cynku, żelaza i jodu.

Zobacz także: Które pokarmy są najbardziej bogate w żelazo?

Witaminy D3 i B12 – jak uzupełniać niedobory?

Witamina D3 to jedna z postaci witaminy D, która w miesiącach ubogich w słońce powinna być suplementowana przez wszystkich mieszkańców Polski niezależnie od stosowanej diety. Niedobory witaminy D skutkują obniżeniem odporności, gorszym stanem skóry i kości, a także częstszym zmęczeniem. Weganie, którzy nie dostarczają w swojej diecie wystarczającej ilości witaminy D3, mogą korzystać z suplementów, które są produkowane z całkowicie wegańskich alg morskich.
Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym jest witamina B12. Jako, że głównymi jej źródłami są ryby, jaja i mięso, witaminy dla wegan bezwzględnie powinny zawierać ją w swoim składzie. Jej niedobory objawiają się apatią, zmęczeniem, wahaniami nastroju i anemią. Odpowiedni poziom witaminy B12 gwarantuje prawidłową pracę układu nerwowego i obniża poziom cholesterolu we krwi.

witaminy dla wegan

Jod, cynk i żelazo – właściwa suplementacja

Jod to pierwiastek, który możemy znaleźć głównie w rybach i owocach morza. Jego niewielkie ilości występują także w produktach mlecznych. Niewystarczająca ilość jodu w innych grupach składników powoduje, że weganie muszą pamiętać o uzupełnianiu jego poziomu. Dzięki niemu nasze włosy i skóra lśnią, a układ nerwowy pracuje na najwyższych obrotach. Niedobory jodu mają wpływ na funkcjonowanie tarczycy, która zaczyna się powiększać. Problemy z tarczycą pociągają za sobą wahania masy ciała oraz zaburzenia koncentracji.

Cynk jest obecny w orzechach, strączkach i pełnoziarnistym pieczywie. Mimo to, zaleca się, by witaminy dla wegan zawierały także cynk. Jego brak rzutuje na odporność, kondycję włosów, płodność i zdolność zapamiętywania.

Niektóre produkty roślinne oraz nasiona zawierają duże ilości żelaza. Mimo to, wielu początkujących wegan ma niemałe problemy z wkomponowaniem odpowiedniej ilości tego składnika w dietę. Poważny niedobór żelaza jest przyczyną niedokrwistości. Aby tego uniknąć, warto włączyć obok diety wegańskiej suplementację żelaza.

Przeczytaj więcej na bezdroza.com.pl

Redakcja diety-fitness.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.