Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Goździki mielone – właściwości i zastosowanie

31 października 2021 Goździki mielone

Goździki mielone to jedna z popularniejszych przypraw, która znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Posiada właściwości znieczulające i odświeżające, dzięki czemu można ją stosować zarówno w przypadku bólu zęba, jak i nieświeżego oddechu. Goździki od lat doceniane są za swoje antybakteryjne, antygrzybiczne, antywirusowe i antypasożytnicze działanie.

Mielone goździki – właściwości

Goździki mielone są przyprawą powstającą z wysuszonych pąków kwiatowych goździkowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa, pochodzącego z Azji. Wyjątkowe właściwości tej przyprawy są znane i cenione od wielu lat. Nic więc dziwnego, że znajduje ona niezwykle szerokie zastosowanie i to nie tylko w przypadku kulinarnych potraw lub wypieków, ale także i m.in. w lecznictwie. Goździki bardzo chętnie wykorzystywane są również w przemyśle kosmetycznym, a to za sprawą tego, że posiadają odmładzający wpływ na naszą skórę.

Ta niezwykle wyjątkowa przyprawa o charakterystycznym aromacie, wykazuje pozytywny wpływ na pracę żołądka. Wspomniana kwestia związana jest z tym, że goździki mielone pobudzają wydzielanie soków trawiennych, przez co wzmagają one również apetyt.

Ze względu na wysoką zawartość substancji, jaką jest eugenol, przyprawa przyczynia się do znacznego zmniejszenia enzymów, które prowadzą do stanów zapalnych. Dzięki temu jesteśmy w stanie zahamować nie tylko rozwój infekcji drożdżowej, ale także i przyczynić się do zwolnienia tempa rozwoju choroby nowotworowej.

Goździki mielone to doskonały eliksir młodości, który wzmacnia układ odpornościowy. Działa kojąco, regulując funkcje układu nerwowego, przez co ułatwia m.in. zasypianie.

Dodatkowo przyprawa ta przyczynia się do obniżenia zarówno cholesterolu, jak i poziomu cukru. Stąd też jest ona zalecana w przypadku tych wszystkich osób, które zmagają się z wysokim ciśnieniem. Warto, aby ją dodawały do przygotowywanych potraw, wzbogacając tym samym ich smak. Z powodzeniem goździki mielone, można używać nie tylko do słodkich wypieków, ale także i tych słonych dań w postaci m.in. pasztecików, farszów, potraw rybnych, a nawet i makaronów.

Goździki mielone – zastosowanie

Dzięki swojej dużej wszechstronności, goździki mielone od lat wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale również i w przemyśle kosmetycznym. Bardzo często są one składnikiem wielu dostępnych obecnie na rynku preparatów, ponieważ ich drogocenne składniki wnikają w głąb skóry. Poprawiają także krążenie krwi, dzięki czemu cera wygląda zdrowiej i promienniej. Dodatkowo przyczyniają się do jej oczyszczania z toksyn. Ponadto kosmetyki z dodatkiem wspomnianej przyprawy pomagają w zahamowaniu wolnych rodników, które w głównej mierze są odpowiedzialne za efekt starzenia się skóry.

Jak używać/przechowywać goździki mielone?

Warto jest pamiętać, że goździki mielone dość szybko tracą swój smak i aromat, jeżeli nie są przechowywane w odpowiednich sposób. Mowa w tym momencie o przetrzymywaniu ich w szczelnie zamkniętym pojemniku, znajdującym się w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Jednak chcąc mieć gwarancję ich wyjątkowego smaku i aromatu, najlepiej jest je wykorzystać w miarę jak najszybciej. W ten sposób zachowają one także swoje prozdrowotne i dobroczynne właściwości.

bieganie

Redakcja diety-fitness.pl

diety-fitness.pl – ciekawe artykuły na temat zdrowia, zdrowego odchudzania, sportu oraz zdrowej diety. Zapraszamy do lektury!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

łagodne żelazo w płynie
Orzechy nerkowca
suplementy na odchudzanie

Co brać na odchudzanie?

23 lutego 2023

Jesteś zainteresowany reklamą?