Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Dieta bezglutenowa – sposób odżywiania chorych na celiakię i alergie pokarmowe

5 kwietnia 2021 dieta bezglutenowa

Od kilku lat dieta bezglutenowa cieszy się dużą popularnością. Sporo ludzi stosuje ją bez wyraźnych wskazań medycznych. Warto jednak pamiętać, że dieta bezglutenowa tak naprawdę niezbędna jest głównie w przypadku osób z określonymi problemami zdrowotnymi, takimi jak np. celiakia. Kiedy jeszcze należy unikać glutenu? Jakie produkty spożywać, a co wyeliminować z jadłospisu?

Dieta bezglutenowa – kiedy stosować?

Dieta bezglutenowa zakłada całkowite wykluczenie glutenu, czyli mieszanki białek zawartych w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Konieczne jest to przede wszystkim w przypadku pacjentów dotkniętych celiakią – chorobą autoimmunologiczną, na którą cierpią dzieci i osoby dorosłe. Schorzenie to polega na nietolerancji glutenu, którego działanie jest dla organizmu bardzo szkodliwe. Najczęstsze objawy celiakii to bóle żołądka, niedobory pokarmowe, niedowaga, przemęczenie i stany depresyjne. Dieta bezglutenowa stosowana jest też po zdiagnozowaniu choroby Duhringa. W tym wypadku spożycie glutenu skutkowałoby dolegliwościami skórnymi, m.in. rumieniem, krostkami i pęcherzami pojawiającymi się głównie na kolanach i łokciach.

Wiele osób zmuszonych jest do przejścia na tego typu formę odżywiania z powodu reakcji uczuleniowych. Alergia na gluten staje się coraz bardziej powszechna i objawia się m.in. biegunkami, torsjami, pokrzywką i atopowym zapaleniem skóry. Dieta bezglutenowa często zalecana jest również w przypadku schizofrenii, autyzmu, zespołu Downa, reumatoidalnego zapalenia stawów, raka jelit i choroby Hashimoto. Nie warto jednak eliminować glutenu bez wyraźnych powodów. Dieta bezglutenowa nie jest dobry pomysłem, gdy w grę wchodzi jedynie chęć np. zrzucenia zbędnych kilogramów. Dodatkowo może to wywołać problemy zdrowotne związane z niedoborami witamin, błonnika czy kwasu foliowego.

dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – co jeść, a czego unikać?

Przejście na dietę bezglutenową wskazane jest po konsultacji ze specjalistą oraz wykonaniu określonych badań. W przypadku celiakii czy alergii konieczne jest całkowite wyłączenie glutenu. Oznacza to, że pacjent nie powinien spożywać produktów zawierających pszenicę, żyto i jęczmień oraz niecertyfikowany owies. Zrezygnować trzeba zatem z glutenowego pieczywa, kasz, większości dań mącznych (pierogi, kopyta, naleśniki, wypieki), wielu produktów mlecznych, potraw panierowanych, kawy zbożowej, piwa czy sosu sojowego. Można natomiast jeść wszystkie warzywa i owoce, rośliny strączkowe, ziemniaki, kukurydzę, jaja, mięso, ryby, ryż, jogurt naturalny, kefir, orzechy, miód, dżemy, kisiel, przyprawy, a także wszelkie produkty bezglutenowe, których dziś w sklepach nie brakuje (makarony, pieczywo, słodycze itp.).

bieganie

Redakcja diety-fitness.pl

diety-fitness.pl – ciekawe artykuły na temat zdrowia, zdrowego odchudzania, sportu oraz zdrowej diety. Zapraszamy do lektury!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

łagodne żelazo w płynie
Orzechy nerkowca
suplementy na odchudzanie

Co brać na odchudzanie?

23 lutego 2023

Jesteś zainteresowany reklamą?