Dieta eliminacyjna

Czy wiesz jak dużo ludzi ma alergię, czy nadwrażliwość na pewne produkty i to bez żadnej świadomości? Symptomy są różne, większość z nich wiąże się z gazami, wydętym brzuchem, biegunką. Krótko mówiąc związane są z układem trawiennym człowieka. Tego typu symptomy mogą pojawić się zaraz po zjedzeniu, ale mogą także pojawić się po kilku godzinach.
Jak dowiedzieć się na co mamy nietolerancję i jakiego jedzenie nie lubi nasz organizm? Otóż jednym ze sposobów jest dieta eliminacyjna. Jest to bardzo restrykcyjna dieta, która odcina wszystkie produkty, które mogą wywoływać reakcję alergiczną. Dlatego nie należy jej stosować bez konsultacji z dietetykiem, lekarzem.

dieta eliminacyjna

Produkty których trzeba unikać

- cukier
- produkty mleczne
- gluten (zboże, pszenica, jęczmień, otręby)
- orzeszki ziemne, pistacje, orzechy nerkowca
- warzywa jak pomidory, ziemniaki
- soja
- owoce cytrusowe, truskawki, banany, melony i suszone owoce
- kukurydza
- genetycznie modyfikowane jedzenie
- kofeina
- alkohol
- niektóre z mięs jak wołowina, wieprzowina

Osoba stosująca dietę eliminacyjną odcina się zupełnie od tego typu produktów na okres 2 do 4 tygodni. Pozwoli to dokładnie oczyścić układ trawienny z zalegających w nim resztek pokarmów.

Jednym z problemów takiej diety jest problem ze skomponowaniem odpowiedniego jadłospisu. Ciężko jest zrobić coś do jedzenia jeśli tak mocno ograniczamy produkty. Nie jest to jednak niemożliwe. Szukając przepisów należy nauczyć się rozpoznawać te, które zawierają i nie zawierają zakazanych produktów. Niektóre przepisy są niby z diety eliminacyjnej a mimo to zawierają jeden, czy dwa zakazane produkty. Należy więc wyrobić w sobie zmysł, który pozwoli nam na szybkie odróżnianie przepisów, które można zastosować w diecie eliminacyjnej.

Po pierwszej fazie diety, której zadaniem jest oczyszczenie organizmu musi nastąpić faza powrotu do zakazanych produktów, faza eliminacji tych produktów, które powodują alergię. Takie podejście pozwala zidentyfikować dokładnie to co powoduje problemy z trawieniem.

Przykładowy przepis

- 2 kubki gotowanej ciecierzycy
- 1/4 kubka pokrojonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu winegret i wody destylowanej
- 1/2 kubka oliwy z oliwek
- 1 kubek pokrojonej pietruszki
- pół łyżeczki bazylii
- ziarna sezamu